Total de visualitzacions de pàgina:

Entrades populars

dimecres, 27 de gener del 2010

Facebook para enseñar y aprender

http://www.innovauoc.org/foruminnovacio/es/2008/10/facebook-for-teaching-and-learning

17 comentaris:

  1. Interesante artículo! Ciertamente me parece que Facebook puede ser una herramienta de gran utilidad en cuanto a poder compartir con otros compañeros no sólo aspectos personales (que pueden humanizarnos un poco más) sino además nuestras inquietudes como estudiantes de una manera más informal.

    ResponElimina
  2. El artículo remarca mi actitud sobre las redes sociales. Esta muy bien decir lo interesante y lo bonito que es compartir información y superar la relación profesor-estudiante pero vivimos en un mundo donde hay gente que aprovecha cualquier resquicio para sacar provecho sobre nuestra información. Leí un articulo recientemente sobre robos en Estados unidos, los atracadores había extraído información de facebook para estar al corriente sobre la gente que robaban.
    Prefiero un blog y una dirección de correo, es más impersonal pero más seguro.

    ResponElimina
  3. En parte pienso que todos tenemos un poco de razón, tanto los que piensan que las redes sociales son una buena herramienta de investigación, comunicación, etc, cómo los que son un poco reacios a dejar que culquiera pueda entrometerse en los asuntos de cada uno.
    Por ello pienso que todo este fenómeno de las redes sociales nos ha llegado con una aceleración que no hemos absorver. Hay muchas particularidades que no conocemos y que nos serbirían para trabajar más seguros con las redes sociales.

    ResponElimina
  4. Aquest article tracta un tema que em desperta molt interés. Desconeixia l'origen del naixement de la xarxa Facebook i no sabia quina era la funció per la qual es va crear.
    A priori no discuteixo que les xarxes socials puguin resultar una bona eina per afavorir el sistema comunicatiu a qualsevol entorn d'aprenentatge, però culturalment Facebook, segons la meva percepció, no és coneguda precissament per aquesta funció.
    Possiblement si es facilités més informació sobre Facebook com a xarxa educativa i no com a xarxa social, influïria socialment la nostra interpretació i ús d'aquesta eina. Em sembla irònic que es parli de la funció cognitiva d'aquesta eina quan constantment la veiem com un bon sistema de comunicació social, més aviat.

    Alicia

    ResponElimina
  5. Estoy de acuerdo con que esto de las redes sociales es un gran descubrimiento que nos permite comunicarnos y intercambiar información de una manera más fácil y rápida de lo que era hasta ahora, pero me reitero en el comentario que he hecho en la actividad 6, encuentro que son redes para compartir con amigos y conocidos. Por lo general se publica mucha información de carácter personal como pueden ser fotos y no encuentro bien que se conviertan en un dominio público.

    Marisa

    ResponElimina
  6. Hola!
    No puedo estar mas de acuerdo con muchos de vosotros. Como ya he expresado mi opinión sobre las redes sociales, sólo voy a reforzarla. Esta bien como decís que Facebook en concreto se crease inicialmente como una herramienta de aprendizaje, pero la realidad hoy en día es otra. No tiene ni por asomo la utilidad que se le dio en un principio. Es como la telefonía movil. No tiene nada que ver con su creación, enfocada incialmente por conflictos bélicos y posteriormente, en la actualidad en mas en calidad de ocio además de estar comunicable.
    El facebook ahora es una herramienta en la que como bien decís se comparten cosas con amigos, familiares y algún conocido, pero personalmente pienso que puede tener sus riesgos y por ello creo que ser reservado en esto puede evitarte mas de un disgusto. No deja de ser un espacio "tuyo" virtual y en todo lo que es de uno, otro no entra si uno no quiere.

    Un saludo,

    Carlos

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. Les tendències empresarials, per qüestió de costos i estalvi de temps, ens porten a fer cada vegada més accions no presencials (virtuals) com el manteniment remot de sistemes informàtics o d’equips industrials. Al principi les empreses a on s’oferia aquesta solució es mostraven reticents ja que els “feia por” una intrusió externa a la seva xarxa local, però aplicant convenientment tots els sistemes de seguretat s’ha demostrat que no hi ha cap problema (excloent-hi a les accions de hackers) i finalment s’està imposant gràcies a les avantatges que aporta.

    Crec que amb Faceebook passarà quelcom semblant. Quan Mark Zuckerber va començar el projecte Coursematch (programa predecessor del Facebook) per permetre als estudiants de la “Universitat de Harvard” veure una llista dels estudiants inscrits a la mateixa classe ho va pensar amb una utilitat i repercussió limitada, però amb el temps la facilitat d’accés a la xarxa l’ha popularitzat i l’ implantació de la tecnologia Web 2.0 ha facilitat el seu desenvolupament mes ampli l’han portat a la situació actual a on tenim en Facebook una part lúdica, la de compartir comentaris i fotos amb els amics i també una part professional i educativa com es comenta al “post” que poc a poc s’anirà imposant i a la qual tenim que ser receptius pels avantatges que aporta, això si sense oblidar configurar convenientment la seguretat del nostre compte!.

    Ús passo un enllaç d’un post sobre com revisar la configuració de Facebook, que a lo millor serveix d’ajuda.

    http://betesiclicks.com/2009/12/22/ull-nous-controls-de-privacitat-a-facebook

    ResponElimina
  9. Molt interessant aquest article. Trobo que al Facebook li passa com a tots els invents de la història: hi ha gent a favor i gent en contra. I lo bo del cas, és que els arguments d'uns i altres són vàlids!! El problema que es troba molta gent amb Facebook, és que fins ara, la xarxa permetia l'anonimant de les persones i ara, aquest tret es va diluint...si el que volem és que la xarxa sigui un reflexe de la realitat, que ens faciliti les coses, no pot ser ànonima. Només ens cal adaptar-nos...quants de nosaltres èrem contraris al telèfon mòbil quan va sorgir??

    L'únic inconvenient que veig a Facebook i a altres utilitats com les Google Apps i similars, és que la relació "contractual" amb l'usuari és molt vaga i no està lligada a cap prestació monetària, amb el que res no impedeix a aquestes empreses deixar de prestar el servei...Crec que cada comunitat hauria de crear-se les seves eines i no dependre de les de tercers...

    ResponElimina
  10. Hola a tots! He trobat l'article d'allò més interessant. Penso que com molt bé dieu alguns, el facebook ha perdut, segurament per la massificació del mateix, l'objectiu inicial que perseguia, i s'ha convertit més bé en una eina d'oci i no pas de treball. En tot cas penso que igualment té un potencial molt gran com a eina de compartició d'informació i que bé, depèn de cadascú la utilitat que se li doni.

    ResponElimina
  11. Hola a tothom:
    El tema de la intimitat i facebook es un tema d'actualitat, la meva opinió és que crec que facebook s'ha de deixar per interactuar amb els teus amics però per una relació universitat-estudiant amb un blog i correu electrònic es suficient per informar-se i mantenir-se actualitzat.

    ResponElimina
  12. Yo veo innecesario crear un perfil en facebook para aprender, cuando, como opinan muchos compañeros, con un blog y un correo personal es suficiente. Ademas que facebook ha pasado de ser un lugar de comunicación entre estudiantes a ser una herramienta para compartir fotos y videos entre amigos.

    ResponElimina
  13. Hola,
    Article molt interessant i amb moltes aplicacions que no pensava que existien al facebook. Realment crec que el facebook s'ha començat a utilitzar com una xarxa social amb coses personals i és per això que la gent és tan reacia a afegir gent que no conèix de res i amb qui no vol compartir les seves intimitats. Per aquesta raó es poden bloquejar perfils evitant que vegin fotos i altres coses personals, podent igualment compartir conneixements. Igualment per començar a utilitzar aquestes eines crec que amb els blogs també n'hi ha prou.
    Fins aviat

    ResponElimina
  14. Hola Jorge,

    En respuesta a tu comentario, no crees que ese estás interacciones entre vida privada i vida pública no se combinan de igual modo que se combinan en la vida real, es decir se podría utilizar la red para compartir conocimientos académicos al mismo tiempo que se realizan relaciones sociales. Si te das cuenta en la vida real, hacemos lo mismo, cuando asistimos a la escuela, en el trabajo, con los amigos...

    La realidad es así, combinamos diferentes aspectos de nuestras vidas, aunque quizás no somos del todo conscientes puesto que no queda registrado en ningún medio.

    Qué piensas?

    Saludos

    ResponElimina
  15. Adáptate o muere. Para poder progesar en este mundo tan cambiante en el que vivimos, hay que adaptarse a las nuevas tecnologías. Por eso siempre seré partidario de las redes sociales como medio de compartir culturas y conocimientos, la gran esencia de internet radica en la globalización y unión de los conocimientos humanos. Sólo así podremos seguir avanzando.

    Saludos,

    ResponElimina
  16. Hola a tots,

    La meva opinió sobre el que representa Facebook, té un toc de romanticisme que poder té l’origen en una certa mandra a seguir aquest ritme trepidant de les noves “tecnologies”.
    Aquestes anomenades noves tecnologies, sí que són noves, això és evident, però no sé si es poden catalogar com tecnologies, enteses aquestes com unes eines per millorar la nostra vida.
    Crec que Facebook, la resta de xarxes socials, internet, etc. no sé si ens permeten viure millor, només d’una altra manera.
    S’està idolatritzant tot aquest món virtual i no hi ha gaire esperit crític per comprovar si realment totes aquestes eines globalitzants –de coneixement i també de manipulació- són tan bones com ens volen fer creure els seus creadors/empresaris.

    No voldria deixar una imatge de pessimista ni d’antic, només voldria que se li donés el just i correcte ús a aquestes tecnologies i que no ens fèssin perdre el món “real” de vista.

    Josep Moreno.

    ResponElimina
  17. Una vegada mès, tenim davant de nosaltres, un problema d´adaptació; fins i tot d´utilització d´una eina.
    Facebook ès un lloc de trobada de molta gent, però de vegades penso que la seva utilitat deixa de tenir sentit (pel que veig), una perdua d´intimitat important i una manera d´ocupar el temps en temes vanals..... que ningú s´emenfadi, no vull generalitzar, ès mès, no sòc la persona mès indicada per opinar de les parts possitives del Facebook.....potser perque li he trobat masses de negatives.
    Dit tot això sòc del que penso, que utilitzant-lo de manera adequada segurament ès una eina molt bona.

    ResponElimina